Delovni čas

Ponedeljek - Petek
7.00 - 19.00
Sobota
8.00 - 13.00

Izven delovnega časa pokličite dežurnega veterinarja na:
+386 51 613 014

SPOLNI CIKEL MAČK

By animavet 7 let agoNo Comments
Home  /  Za lastnike  /  SPOLNI CIKEL MAČK

SPOLNI CIKLUS MAČK

Mačke spolno dozorijo hitreje kot si lastniki želijo ali celo predstavljajo. Včeraj mala kosmata kepica je lahko nenadoma breja. Cikel mačk je povsem različen od cikla pri psicah, saj so sezonsko poli in ne monoestrične. To v praksi pomeni, da se gonijo večkrat na leto in imajo v eni sezoni lahko več spolnih ciklov. Gonitev traja od 3-7 dni, čas med gonitvami pa določa predvsem izpostavljenost dnevni svetlobi. Mucka je lahko prvič breja v starosti od 6 meseca dalje in ko doseže vsaj 80% svoje odrasle teže.

Ker so mačke dandanes deležne celostne oskrbe,  imajo na voljo bolj kvalitetno hrano ter so v večini primerov notranje, se je čas najintenzivnejše gonitve (spomladi) nekoliko izgubil in podaljšal.

 

Spolni cikel delimo na štiri dele:

V PROESTRUSU se začne značilno obnašanje z drgnjenjem ob noge, dvigovanjem repa, markiranjem in glasnim vokaliziranjem.
Žival pripust dovoli  v ESTRUSU. Ovulacijo načeloma sproži sam spolni akt.
Če do oploditve ne pride se po 7 dneh začne MEDESTRUS. Ta je različno dolg in odvisen od tega ali je muca breja ali ne. Če ne pride do oploditve, se muca lahko goni vsake 2 – 3 tedne.
Čas neaktivnosti imenujemo ANESTRUS in traja od jeseni do pomladi, ko je dan kratek.

Mačka je breja od 58- 65 dni in ima ponavadi od 2 do 6 mladičev, izjemoma več. Lahko je tudi samo en. Kotijo ponavadi brez pomoči lastnikov in največkrat mladičke skrijejo.
Po kotitvi lahko goni že v 8–10 tednih, če izgubi mladiče, pa že po 2–3 tednih.

Ker imajo mačke odlično reprodukcijsko sposobnost, lahko kar hitro ugotovimo, da ima ena sama mačja samica v enem letu lahko tudi 10 – 15 mladičev, ki so  že dobrih 5 mesecev kasneje spolno zreli in lahko nadaljujejo reprodukcijsko spiralo.

Zato vam toplo priporočamo, da svojo mačko ali mačkona pravočasno sterilizirate oz kastrirate in tako z odgovornim lastništvom pripomorete k  nadzorovanju nekontroliranega razmnoževanja mačk, istočasno pa svojega ljubljenčka zaščitite pred spolno nalezljivimi boleznimi in poškodbami, ki so posledica številnih »ljubezenskih prepirov«

Category:
  Za lastnike
this post was shared 0 times
 500
About

 animavet

  (12 articles)

Leave a Reply

Your email address will not be published.