Delovni čas

Ponedeljek - Petek
7.00 - 19.00
Sobota
8.00 - 13.00

Izven delovnega časa pokličite dežurnega veterinarja na:
+386 51 613 014

SRČNA GLISTA – DIROFILARIOZA

By animavet 7 let agoNo Comments
Home  /  Za lastnike  /  SRČNA GLISTA – DIROFILARIOZA

Prišel je čas dopustov in morskih potepanj, s tem pa tudi potencialno nevarnih bolezni naših pasjih ljubljenčkov; opozoriti velja zlasti na srčno glisto.

Bolezen se pojavlja v Istri, Dalmaciji, na obalah Italije, Sredozemlju in na Slovenskem primorju. 
Vedno več primerov se pojavlja tudi v Srbiji in Bosni in Hercegovini.

Dirofilariozo ali obolenje s srčno glisto povzroča zajedavec Dirofilaria immitis. Prenašajo jo komarji, bolezen pa se v naši bližini pojavlja na območju Istre, Dalmacije, celotne obale Italije in tudi na Slovenskem primorju. Nevarnost okužbe je največja od pomladi do jeseni, ko so komarji najbolj aktivni. Odrasle gliste živijo v desni polovici srca in pljučni arteriji; lahko povzročijo pljučno hipertenzijo in celo srčno odpoved.

Okužba in potek bolezni

Bolezen prenašajo komarji, ki so vmesni gostitelji, zato ni mogoč neposredni prenos med psi. Odrasla glista, ki lahko zraste tudi do 30 centimetrov, živi v pljučnih žilah ali desnem delu pasjega srca in v krvni obtok izloča majhne ličinke – mikrofilarije. Te komar posesa ob piku in v njegovem telesu se parazit razvije do naslednje infektivne stopnje, nato pa se s piki prenaša na druge pse. V pasjem organizmu se razvija naprej in po približno dveh mesecih preide iz krvnega obtoka naprej do srca oziroma pljuč, kjer zraste do končne stopnje – odrasle gliste, ki lahko v živali živi do sedem let. Celotni razvoj od pika do odraslega osebka traja od šest do osem mesecev.

Druge živali in ljudje

Povzročitelj dirofilarioze pri psih lahko v redkih primerih povzroči tudi okužbo pri mačkah ali drugih mesojedih živalih, vendar ti niso tipični gostitelji. Obstaja tudi oblika dirofilarioze pri ljudeh, vendar to povzroča Dirofilaria repens in ne pasja Dirofilaria immitis.

Klinični znaki

Odvisni so od stopnje bolezni. Tako lahko pasje ljubljenčke razvrstimo v tri skupine po obolevnosti. V prvi so tako imenovani asimptomatski psi – pri teh so prisotne samo mikrofilarije v krvnem obtoku. Ti ne kažejo simptomov. V drugi so živali, ki imajo že nekaj odraslih parazitov v pljučnih žilah ali srcu in imajo blažje znake okužbe, kot je hitrejša utrujenost ali občasno pokašljevanje. V tretji pa so tisti s hudimi sistemskimi bolezenskimi znaki – neješčost, hujšanje, apatičnost, oteženo dihanje, pospešen utrip, suh kašelj ali hitra utrujenost. Mogoče je tudi nabiranje tekočine v trebuhu.

Diagnoza in zdravljenje

Načinov ugotavljanja morebitne okuženosti je več, odvisni pa so od stopnje bolezni. Pri asimptomatskih psih lahko veterinar povzročitelja najde že z mikroskopskim pregledom periferne krvi. Za težje oblike bolezni je poleg kliničnega pregleda v pomoč rentgensko slikanje ali ultrazvočni pregled srca. Obstajajo pa tudi tako imenovani hitri testi za pregled krvi. Zdravljenje obolelih psov je dolgotrajno in težavno, najuspešnejše je predvsem v začetnih fazah bolezni. Zato je zelo pomembna primerna preventiva, ki je na voljo v obliki tablet, kožnih nanosov ali peroralne tekočine. Psom, ki živijo na potencialno okuženih območjih, je preventivno zaščito treba dajati vsak mesec. Pri tistih, ki na ta območja potujejo samo med počitnicami in tam ostanejo manj kot en mesec, zadostuje enkratni odmerek. O preventivni zaščiti in njenem ustreznem dajanju se je najbolje posvetovati z veterinarjem.

Urška Drobnič, dr.vet.med. 

Category:
  Za lastnike
this post was shared 0 times
 000
About

 animavet

  (12 articles)

Leave a Reply

Your email address will not be published.