Delovni čas

Ponedeljek - Petek
7.00 - 19.00
Sobota
8.00 - 13.00

Izven delovnega časa pokličite dežurnega veterinarja na:
+386 51 613 014

Steklina: KAJ, KDAJ, ZAKAJ?

By animavet 7 let agoNo Comments
Home  /  Za lastnike  /  Steklina: KAJ, KDAJ, ZAKAJ?

KAJ JE STEKLINA IN ZAKAJ »TEŽIJO« Z OBVEZNIM CEPLJENJEM?

Informacije kot so kdaj, kako in zakaj cepiti steklino se spreminjajo, predvsem pa med ljudmi krožijo različni »miti in legende«. S tem člankom bi radi razjasnili trenuten režim cepljenja in še enkrat osvežili znanje glede resnično zanimive bolezni. Letno po svetu za steklino umre več kot 50.000 ljudi, več kot 95% v Aziji in Afriki.
Steklina je virusna bolezen osrednjega živčevja, ki lahko prizadane tako živali kot ljudi- je zoonoza, ki se praviloma konča s smrtnim izzidom. Lysaa virus se prenaša s slino, do okužbe pa lahko pride preko ugrizov, raznim manjših ranic ter preko sluznice. Bolezen lahko prenašajo tudi živali, ki klinično ne kažejo znakov, saj je virus lahko prisoten v krvi že 12 dni prej.

Ločimo dve obliki in sicer:
– Urbano : prenašalci so psi
– Silvatično/ gozdno: prenašalci so divje živali, najpogosteje lisice

Inkubacija je različno dolga, predvsem pa odvisna od mesta ugriza, količine ter tipa virusa. Bolezen poteka v treh fazah:
1. PRODROMALNA FAZA: traja 1 do 3 dni. Pride do sprememb v obnašanju. Divje živali izgubijo strah pred ljudmi, agresivne živali ne kažejo znakov agresije, nočne živali se pojavljajo podnevi, spremeni se apetit,… Psi se velikokrat skrivajo svojim lastnikom.
2. EKSCITACIJSKA, FURIOZNA FAZA: žival je razdražena in agresivna. Grize tudi predmete okoli sebe. V tej fazi nastopijo krči.
3. PARALITIČNA FAZA: Pojavi se ohromelost zadnjih nog, ki napreduje v popolno ohromelost. Zaradi paralize mišic (žvekalne mišice, grlne mišice) žival ne more požirati sline, ki se nabira v gobcu in zato teče iz njega. Konča se s poginom zaradi zadušitve (paraliza dihalnih mišic).
Z uvedbo obveznega cepljenja stekline je bila bolezen leta 1950 izkoreninjena. Od takrat pri nas ni bilo več smrtnih žrtev med ljudmi. Stekle živali se v zadnjih letih pojavljajo predvsem na obmejnem področju s Hrvaško.
V Sloveniji se dvakrat letno izvede akcija cepljenja lisic s polaganjem vab iz letal. Če pes na sprehodu ugrizne vabo to zanj ni nevarno temveč mu le zagotovi imunizacijo. V primeru, da vaba pride v stik z rano ali sluznico pri ljudeh pa je potrebno mesto takoj izprati z vodo in milnico ter se zglasiti v antirabični ambulanti. Vsak tak stik se pri ljudeh obravnava kot ugriz stekle živali.

Najuspešnejša zaščita je preventivno cepljenje psov, ki ga izvajajo veterinarske ambulante. Od leta 2014 velja zakonodaja, ki pravi sledeče:
– vsak pes mora biti prvič cepljen med 12-16 tednom starosti,
– cepi se enkrat letno,vendar med posamičnimi cepljenji ne sme miniti več kot 365 dni
– v potnem listu in v Centralnem registru psov morajo biti zavedena tri zaporedna cepljenja ,
– zelo pomembno: datum cepljenja! Vedno je potrebno cepiti DO datuma prejšnjega cepljenja in ne kasneje
– po treh zaporednih opravljenih cepljenjih naslednje sledi čez dve ali tri leta, odvisno od cepiva

Za lastnike je pomembna informacija tudi to, da lahko s svojim ljubljenčkom potujejo šele 21 dni po datumu prvega opravljenega cepljenja.

Cena cepljenja stekline je v Sloveniji enotna in znaša 31,42 eur. V ta znesek je poleg cepiva zajet tudi klinični pregled pred cepljenjem in 1 odmerek antiparazitnih sredstev.

Za vsa vprašanja smo vam na voljo v naši ambulanti, kdaj vašemu psu poteče cepljenje proti steklini in ga morate cepiti ponovo, lahko preverite na tej povezavi

Category:
  Za lastnike
this post was shared 0 times
 100
About

 animavet

  (12 articles)

Leave a Reply

Your email address will not be published.