Delovni čas

Ponedeljek - Petek
7.00 - 19.00
Sobota
8.00 - 13.00

Izven delovnega časa pokličite dežurnega veterinarja na:
+386 51 613 014

ZIMSKE RADOSTI IN TEGOBE

By animavet 7 let agoNo Comments
Home  /  Za lastnike  /  ZIMSKE RADOSTI IN TEGOBE

ZIMSKE RADOSTI      

 

Zima je končno pokazala svojo pravo plat in nas konkretno razveselila s pošiljko snega. Ker pa k super zimskim radostim naših ljubljenčkov spadajo tudi prenekatere težave, smo za vas pripravili krajši pregled le-teh.

MRAZ

Čeprav vsi vemo, da k beli in zasneženi zimi spada tudi mraz in se sami primerno opremimo za vragolije ali sprehode zunaj, mnogokrat ne pomislimo, da morda zebe tudi naše ljubljenčke. Zato je zelo pomembno, da tudi njih zaščitimo pred mrazom in snegom. Kužki in muce, ki živijo na prostem, morajo imeti primerno skrivališče oz. zavetje, zato jim koče ali lope še dodatno obložimo s toplimi odejami ali slamo in poskrbimo da niso na prepihu. Kadar se temperature spustijo konkretno pod ničlo, jih če je možno, preselimo v garažo ali vežo. Poskrbimo, da imajo preko celega dne pitno vodo primerne temperature ter da jim voda ali hrana zunaj ne zmrzneta.

Živali, ki živijo v hiši ali v stanovanju za sprehod po mrazu lahko zaščitimo s primernimi oblačili, predvsem manjše ali manj poraščene oz. kratkodlake pasme psov.

SNEG

Le kdo neskončno ne uživa v obilicah na novo zapadlega, belega, puhastega snega? Pa vendar se pojavi konkretna težava, ko se kepe snega prilepijo na tačke in noge. Zato poskrbimo za dlako in jo po tačkah in med prsti ustrezno skrajšamo.

Zelo pomembno je tudi, da ne spodbujamo pretiranega zauživanja snega, saj ta lahko povzroči hude prebavne težave z vnetjem želodca in črevesja. Na sprehod rajši vzemimo kosmatinovo priljubljeno igračo ali žogo.

LED IN SOL

Nizke temperature pa prinesejo še eno nevšečnost in sicer poledenela cestišča in pločnike ter posledično obilno soljenje pohodnih površin. Že ostre, ledene površine lahko poškodujejo blazinice, soljenje pa jim še dodatno škoduje. Zato je zelo pomembno, da tačke pred sprehodom ustrezno zaščitite s kremami za tačke ali mastno kremo, po sprehodu pa temeljito splaknete s toplo vodo in do suhega obrišete in posušite.

Zaščitne kreme za tačke so na voljo tudi v naši ambulanti.

ETILENGLIKOL

Ena izmed nevarnosti, ki pretijo v zimskih dneh, je tudi zastrupitev z etilenglikolom ali antifrizom. Za vse živali je zelo nevaren, saj povzroča nepovratne poškodbe ledvic in vodi v njihovo odpoved in v večini primerov smrt.
Za pse in ostale živali je zelo privlačen zaradi sladkega okusa in so mu izpostavljeni preko malomarno odvržene embalaže ali namerno nastavljenih vab.

 

Naj vam zimske tegobe ne pokvarijo ali preprečijo uživanja na snegu s svojim kosmatincem.

Urška Drobnič, dr.vet.med.

Category:
  Za lastnike
this post was shared 0 times
 000
About

 animavet

  (12 articles)

Leave a Reply

Your email address will not be published.